7 Ok, Amiért A Fa A Jövő Építőanyaga

tető

Megosztom a bejegyzést

Egy építőanyag reneszánsza: egyre több építész és építőmérnök tervez fából és a készház-ipar is fellendülőben van. 

Hét ok arra, hogy miért a fa a jövő építőanyaga:

1. Fenntartható

2. Környezetkímélő

3. Kedvező fizikai tulajdonságok

4. Egészséges lakóklímát biztosít

5. Rövid építési idők fa szerkezettel

6. Pénzt takarít meg

7. Stabil és biztonságosan ég

2019 márciusában egy új felhőkarcoló épült Norvégiában – 85,4 méter magas, és szinte kizárólag fából épült. A Mjøstårnet jelenleg már csak a világ második legmagasabb faépülete.

Az emberiség történetének egyik legrégebbi építőanyaga éppen reneszánszát éli. A fa évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend nemcsak DIY-házépítők, hanem neves építészek körében is. 

Összegyűjtöttünk hét okot, amiért az építészek és kivitelezők egyre inkább a természetes anyagokat részesítik előnyben.

1. A fával való építés fenntartható

Az erőforrás-felhasználás korunk egyik fő kérdése. Ma 1,75-ször több nyersanyagot fogyasztunk el, mint amennyit a Föld hosszú távon biztosítani tud számunkra. Az építőipar különösen megterheli a környezetet: a globális erőforrás-felhasználás mintegy 40 százaléka az építőiparban történik, és az ipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 30 százalékáért is. A cementgyártás önmagában a globális szén-dioxid-kibocsátás nyolc százalékáért felelős.

Más a helyzet a fával. Erdei ökoszisztémában, a legkörnyezetbarátabb körülmények között állítják elő. Az építőipari termékek fából történő előállítása is sokkal kevesebb energiát igényel, mint más építőanyagoké. A szükséges energia nagy része pedig fahulladékból, például fűrészporból vagy faforgácsból állítható elő. A fában tárolt energia mindössze 1-5 százalékát használják fel szállításra – ez 95 százalékos energiatöbblet.

2. A fával való építés védi a klímát

Nem csak a fa előállítása környezetbarát. A fa kivágása után is megköti a szén-dioxidot. Ez a természetes anyag 40-100 évig képes megkötni magában a szenet – ez jót tesz az  éghajlatunknak.

A fa nagyon kevés energia felhasználásával is lebontható és újrahasznosítható, ha egy épület eléri élettartama végét. A fa a természetes körforgás része, ezért sokkal környezetbarátabb módon semlegesíthető, mint más építőanyagok, például az acél vagy a beton.

3. A fa építésfizikai és anyagtulajdonságai

Fából bármi megépíthető, ami acélból vagy betonból.

A fa könnyű, rugalmas és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek az az oka, hogy a fa hőátbocsátása sokkal jobb, mint a kőé. 6,5 centiméter puhafa például ugyanolyan szigetelő hatású, mint 40 centiméter tömör tégla. A fa kiválóan alkalmas energiaoptimalizált épületek építéséhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jó hőszigetelésű épületburok lényegesen kisebb vastagsággal valósítható meg.

Ráadásul a fa nagyon rugalmas: súlyához képest 14-szer annyira terhelhető, mint az acél, ráadásul ugyanolyan jól bírja a nyomást, mint a vasbeton.

4. A fa egészséges lakóklímát biztosít

Hőtárolási képességének köszönhetően a fa kellemes lakóklímát teremt. Segít szabályozni a levegő nedvességtartalmát – ha a páratartalom meghaladja a 30 százalékot, felszívja a nedvességet, ha ez alá süllyed, újra kiengedi.

5. Előre gyártott faházak: rövid építési idők fa szerkezettel

Faházak elemeit egyre gyakrabban állítják elő üzemi körülmények közt, gyártócsarnokokban, innen pedig közvetlenül az építkezésre szállítják őket. Ily módon az építési folyamat az időjárástól függetlenül halad, ez pedig jelentősen lerövidíti az építési időt. Ezenkívül a fa, a betonnal ellentétben, nem igényel hosszú száradási időt, és a belső munkák azonnal megkezdődhetnek.

Az előre gyártott elemek kevesebb zajt és szennyeződést is jelentenek a helyi lakosok számára, valamint rövidebb útlezárásokat. Fahidak például néhány napon belül a helyszínen összeállíthatók előregyártott elemekből.

Ezenkívül ez a folyamat garantálja a kiváló minőséget és a kivitelezés pontosságát. Gondol bele, közvetlenül a gyártótól szeretnél új autót, vagy inkább alkatrészenként szerelnéd össze?

6. A fából való építkezés időt és pénzt takarít meg

Az összköltség az egyes elemek előre gyártásával is csökkenthető. Az épület fa elemeit időben meg lehet tervezni – ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg. Ráadásul a fa könnyebb, mint a beton és az acél, ez alapozás költségeit takarítja meg. Ezenkívül a faházak hosszú élettartamúak. Vannak olyan favázas házak, amelyek több mint 500 évesek. Majd az idő dönti el, hogy a beton kitart-e ennyi ideig.

7. Fa, mint építőanyag: stabil és biztonságosan ég

Sokan aggódnak a faházak biztonsága miatt, és sok más előítélet is él a fával, mint építőanyaggal szemben. A fából készült házak ugyanúgy ellenállnak a hurrikánoknak és földrengéseknek, mint a vasbeton házak. És a faház lakóinak sem kell tartaniuk a tűztől. A faházak megfelelnek minden törvényes tűzvédelmi előírásnak, ellenkező esetben egyáltalán nem épülhetnének meg. Ezt az is igazolja, hogy a biztosítók a faépületeket a többi házzal azonos áron biztosítják.

Bár a fa meggyulladhat a felületén, az elszenesedett felső réteg nagymértékben késlelteti a további égést. Egy fa szerkezet gyakran még stabilabb is, mint egy más építőanyagból készült szerkezet. A megfelelően méretezett fa tűz esetén is stabilabban tudja tartani az épületet, mint az acél. Az acél vagy a beton ugyan nem ég, de magas hőmérsékleten gyorsan elveszti teherbíró képességét.

Az általunk felhasznált faanyagról többet tudhatsz meg itt.

További cikkek a témában

Tectum Novum
Tetőszerkezet

A 3 Leggyakrabban Használt Tetőforma

Egy tetőszerkezetnek tartószerkezeti, épületszerkezeti és kivitelezési követelményeken kívül esztétikai szempontoknak is meg kell felelnie, hiszen a tető házunk stílusát is meghatározza. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tetőformákat,

Tovább olvasom »