szeglemezes tető

Szeglemezes tető előnyei

70+ év statikai tapasztalat

A kimagasló minőségű alapanyagoknak, a profi tervezésnek és az üzemi körülmények közt történő gyártásnak köszönhetően biztonságos és időtálló tetőhöz jutsz.


Spórolj milliókat !

A precíz tervezésnek és statikai méretezésnek köszönhetően nagyon költséghatékony technológiáról van szó, így alacsonyabb anyaghasználattal magasabb minőség érhető el, mint más eljárással készült tetőszerkezetek esetében.

 

Kész tető 1-2 nap alatt

Új tetődet akár egy nap alatt is le tudjuk gyártani, szállítása, valamint helyszíni összeszerelése további egy napot vesz igénybe, így szélsebesen tetőt varázsolhatsz a fejed fölé.

 

Maradj rugalmas !

30 métert is áthidalhatsz szeglemezes tartószerkezettel, így a legtöbb esetben nincs szükség belső teherhordó falakra, házad belső elrendezésének rugalmasságát pedig akár későbbi átépítések során is megőrizheted.

 

Használd ki a teret !

Elegendő szerkezeti magassággal rakodótér, sőt, megfelelő tetőforma és hajlásszög esetén lakható tetőtér kialakítására is lehetőséged van.

 

Akár laposan is…

Lapostető is kivitelezhető ezzel a technológiával, ez esetben állandó (vagy kis mértékben változó) magasságú rácsos tartó kialakításról beszélhetünk, ahol a felső öv párhuzamosan fut az alsóval.

 

Kérj díjmentes ajánlatot!

Töltsd ki az űrlapot és kollégánk felveszi veled a kapcsolatot. Csak 2 perc.

Szeglemezes tető technológia

Cégünk 1995 óta épít szeglemezes tetőket ezzel a technológiával. Ennek alapja a precíz tervezés, ami által optimalizáljuk az anyagfelhasználást, kompromisszumok nélkül csökkentve ezzel a szerkezet önsúlyát. Így tudunk könnyebb, stabilabb és tartósabb szerkezetet létrehozni kisebb anyagfelhasználással, pénztárcádat és környezetünket is kímélve.

Hogyan készül a szeglemezes tető?

Szeglemezes tető tervezés

A szeglemezes technológia alapja a precíz tervezés, csak így tudjuk anyagfelhasználásunkat kompromisszumok nélkül optimalizálni. Sok más gyártóval ellentétben saját tervezőmérnökeink házon belül méreteznek minden egyes megrendelt tetőszerkezetet, legfőbb szempontként a biztonságot és a hatályos szabványok által előírt teherbírást szem előtt tartva. A fa elemeken túl a szeglemezek mennyiségét, méretét és a rögzítés irányát is pontos statikai számítás szabja meg.

Méretre vágás

A szeglemezes tartó alapanyaga legtöbb esetben 45 mm vastagságú, gyalult palló, amit félautomata fűrésszel milliméter pontosan szabunk le a tető gyártmánytervének megfelelően. Az automatikus optimalizációnak köszönhetően minimalizáljuk a keletkező hulladék mennyiségét. Ezen kívül minden egyes levágott elem, amiből később a rácsos tartó tevődik össze, automatikus jelölést kap, így elkerülhetők az emberi hibák az ezt követő folyamatok során.

Favédelem

A felhasználásra kerülő faanyagot áztatókádban kezeljük rovar- és gombaölő védőszerrel. Erre egy 8,5 méter hosszú merítőkádat használunk, amiben akár 10 köbméter fát tudunk egyszerre elmeríteni és Lignofix Prémium minőségtanúsított impregnáló anyaggal kezelni.

Szeglemezes tartók kialakítása

A méretre vágott faanyagból présasztalon alakítjuk ki a gyártmányterveknek megfelelő sablont acélkorongok segítségével. Lézer projektorok vetítik az asztalra a tartók pontos geometriáját, ezáltal ki tudunk küszöbölni minden mérethibát és pontatlanságot, mivel nem csak egyes fa elemek pozícióját mutatja meg a lézer, hanem a szeglemezek méretét és irányát is.

Préselés

A kívánt geometria kialakítása után a statikai számítás alapján megszabott méretű szeglemezeket megfelelő irányban, megfelelő nyomóerővel préseljük a fába 60 tonnás hidraulikus présünk segítségével. A szeglemezek mindkét oldalról egyszerre préselődnek a csomópontokba, így a szeglemezes szerkezet végig vízszintes marad, elkerülve ezzel az egymáshoz rögzített szerkezeti elemek elmozdulását, tekeredését.

Szeglemezes tartó

Az így elkészült rácsos tartószerkezet esetében a rácsrudak és csomópontok statikai optimalizációjának köszönhetően csak oda kerül anyag, ahol szükség van rá, csökkentve ezáltal a tartó önsúlyát. A pontos tervezés és üzemi körülmények között történő gyártás stabil, biztonságos és tartós tetőszerkezeteket eredményez, amit az előre megbeszélt szállítás időpontjáig szakszerűen tárolunk raktárcsarnokunkban.

Szállítás

A szeglemezes tartók szállíthatóságát már a tervezés folyamán figyelembe vesszük. Az alacsony önsúly nagyban megkönnyíti a felrakodást, viszont kiemelt figyelmet kell fordítani a teherautón való helyes elhelyezésre és rögzítésre. Az elkészült tetőszerkezetet előre egyeztetett időpontban, saját kamionnal szállítjuk a helyszínre.

Szeglemezes tető szerelés

A tetőszerkezetet végső helyére való beemelése egy vagy két kötési ponton felfüggesztve, hidraulikus karral vagy daruval történik. Több éves tapasztalattal rendelkező, erre szakosodott csapataink szerelik össze a konstrukciót és igény esetén akár a teljes tetőfedési munkálatokat, a tető lécezését, fóliázását, cserepezését, bádogos munkákat, ereszképzést, lambériázást és az ereszcsatorna felszerelését is vállaljuk.

Szeglemezes tető árak

Mennyibe kerül egy szeglemezes tetőszerkezet?

Minden tető más, ezért sajnos nem tudunk egységárat adni, viszont ha az összes szükséges információ a rendelkezésünkre áll, saját, személyre szabott árajánlatodat akár egy nap alatt is elkészítjük.

Az árat befolyásoló tényezők többek közt:

 • a lefedendő terület
 • a támaszfalak közti fesztáv
 • a tető típusa és hajlásszöge
 • tervezett tetőhéjazat súlya
 • esetleges többletterhelés pl. napelem vagy napkollektor következtében
 • az építkezés földrajzi helye
 • a helyszín megközelíthetősége

Szeglemezes és hagyományos ácsolt tető összehasonlítása

szeglemezes tetőszerkezet hagyományos ácsolt tető
gyártási idő 1-2 nap 2-3 nap
összeszerelési idő 1-2 nap 10-12 nap
faanyag minősége kizárólag minőségi tanúsítvánnyal rendelkező faanyag kerül felhasználásra a felhasznált faanyag minősége ismeretlen vagy nem igazolható
műszárított faanyag igen nem
gyalult faanyag igen nem
felhasznált építőanyag mennyisége a tetőszerkezet minden összetevője statikai méretezés alapján optimalizált statikai terv nem készül, ezért gyakran nem megfelelően méretezett
költségek pontos ismerete már a kezdeteknél a rövid gyártási időnek köszönhetően elkerülhető a hirtelen építőanyag áremelkedés rengeteg a változó, csak a kivitelezés végén derül fény a tényleges költségekre
ütemterv kiszámíthatósága az üzemi körülmények között történő gyártás időjárásfüggetlen, így nem érhetnek meglepetések mivel a “gyártás” javarészt helyben történik, nagyon sok függ az időjárástól, a határidők nem mindig tarthatók
tanácsadási szolgáltatás a teljes folyamat során támogatunk tetőd kivitelezésében általában teljes mértékben hiányzik
elkészült tetőszerkezet minősége szerződésben foglalt változó, legjobb esetben közepes
ár €€ €€€
fenntarthatóság a pontos tervezésnek köszönhetően minimális a hulladék gyártmánytervek hiányában rengeteg hulladék keletkezik
fa

Fa

Tetőszerkezeteink a legjobb minőségű, osztrák partnerünktől vásárolt építőipari alapanyagból készülnek. Kizárólag CE-minősített, géppel osztályozott minőségű, C24 szilárdsági osztályú, műszárított és gyalult faanyagot használunk.

A rácsos tartók gyártásánál nagyon fontos az eleve gyalult állapotban érkező fa elemek használata, mivel csak így biztosíthatjuk azok méretpontosságát és a statikai méretezés pontos kivitelezését.

Műszárítás által 13-18%-ra csökkenthető a fa nedvességtartalma, ami így mérettartó lesz és nem csavarodik, nem reped. A gépi műszárítással teljes mértékben elkerülhető lenne kémiai favédőszerek használata is, ugyanis az ennyire alacsony nedvességtartalom már nem nyújt megfelelő közeget semmilyen kártevőnek, rovarnak vagy gombának. Mivel a magyar piac viszont még mindig megköveteli a faanyag védőszerrel való kezelését, így áztatókádba való merítéssel impregnáljuk azt.

faanyag
Szeglemezes tartó

Szeglemez

A szeglemez esetében egy egyszerű, de annál hatékonyabb amerikai találmányról van szó, ami 1955 óta járul hozzá nagy mértékben megfizethető épületszerkezeti megoldások megvalósításához.

Európában az 1990-es években terjedt el a használata, főleg tetőszerkezetek gyártásánál. A szeglemez egy vékony, acélból készült horganyzott lemez, amelyből a gyártás folyamán stancolással szegeket szúrnak, majd hajlítanak ki.

Egyidejűleg két oldalról a fába préselve roncsolás mentesen biztosít kapcsolatot a tetőszerkezeti elemek rúdjai között, nagy szilárdságú merev csomópontot létrehozva ezzel, létrehozva így a rácsos tartót.

A csomópontok tervezésének lényege egyrészt a szegek számának meghatározása, ami a rúdelemek tengelyirányú terhelésének átvitelét biztosítja, másrészt maga a szeglemez méretezése, ami a csomópontban keletkezett nyíróerő által előidézett elfordulást akadályozza meg.

szeglemez

Gyakran Ismételt Kérdések

 • szeglemezes tartó – ez tartalmazza a felhasznált faanyagot, a szeglemezes tartó előállításához szükséges kötőelemeket és a gyártási költségeket
 • talpszelemenek és azok rögzítéséhez használt kötőelemek
 • a tartószerkezet faelemeinek favédőszerrel való impregnálása
 • tervdokumentáció (gyártmánytervek), statikai méretezés, műszaki leírás
 • szállítási költségek – ez az ár annak függvényében változhat, hogy saját tehergépkocsival szállítjuk ki a tetőt, vagy bérelt kamionnal érkezik a szerkezet a helyszínre
 • szerelési költségek – ez a darabokban érkező tetőszerkezet végső helyére történő rögzítését és kimerevített szintre való összeszerelését jelenti
 • opcionális: kulcsrakész tető, saját szállítás/daru
 • a tervezett tető alaprajzára, amiből egyértelműen kivehető a tető geometriája (mérete és típusa)
 • a tető alatti szint alaprajzára, amiből egyértelműen kivehető a teherhordó falak elhelyezhedése és vastagsága
 • metszetre és/vagy homlokzatra, amiből egyértelműen kivehető a tető hajlásszöge és túlnyúlása, valamint az ereszkialakítás formája
 • a tető rétegrendjére, amiből egyértelműen kivehető a rá nehezedő terhelés (tetőhéjazat típusa és súlya)
 • minden egyéb információra, ami valamilyen módon befolyásolhatja a tető megtervezését, legyártását vagy összeszerelését
 • egy telefonszámra, hogy bármilyen felmerülő kérdést gyorsan és egyszerűen tisztázhassunk

Lapos- vagy magastető esetében, családi vagy társasház, mezőgazdasági vagy ipari épület, csarnokok, középületek lefedésénél.

Minden egyes általunk gyártott tetőt a hatályban lévő európai szabvány (Eurocode 5: Faszerkezetek tervezése) alapján terveznek meg mérnökeink, ami egyezik a magyar MSZ EN 1995-ös műszaki szabvánnyal, legalább 50 éves élettartamot biztosítva ezzel tetőszerkezeteinknek.

A jótállás időtartama a műszaki átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától számított 10 év.

Tetőszerkezeteinket CE-minősített, mesterségesen szárított és gyalult, osztrák partnerünktől vásárolt építőipari faanyagból, valamint acélból készült szeglemezekből, préseléssel hozzuk létre.

A fa előkezelése után a tervező mérnök által meghatározott méretre vágjuk a faanyagot. Prés asztalon kialakítjuk a kívánt geometriát, majd a statikai számítás alapján megszabott méretű szeglemezeket megfelelő nyomóerővel préseljük a fába, ezzel létrehozva a szeglemezes tartót.

Egy átlagos családi házra akár egy nap alatt is le tudunk gyártani egy teljes tetőszerkezetet.

Egy átlagos családi házra akár egy nap alatt is fel tudjuk szerelni a teljes tetőszerkezetet.

Bármilyen, cserép (beton vagy kerámia), zsindely, pala, bádog, fólia stb.

Természetesen, a többletterhelést ilyen esetben már a tervezési folyamat során figyelembe vesszük.

Statikai szempontból 30 métert gond nélkül áthidalhatunk rácsos tartóval, kizárólag a közúti szállítás szab határt a szerkezet hosszának. Ezeket a korlátokat egyébként már a tervezésnél figyelembe vesszük.

Megfelelő formájú és elegendően nagy hajlásszögű tetők esetében igen, ezt azonban előre javasolt egyeztetni a tervezővel.

Ez majdnem minden esetben megoldható, nyilván ebben az esetben elegendő magasságra (tehát nagyobb hajlásszögre) van szükség a rakodótér kialakításához.

Igen, szeglemezes szerkezettel lapostető is megvalósítható.

Természetesen, erre több példát is találsz ide kattintva.

Kérj ajánlatot szeglemezes tetőre!